Op deze pagina willen wij u een beknopt verslag presenteren van ons jubileum concert.

Het begon met tromgeroffel met direct daarop gevolgd door het spelen van (Intrada) het eerste deel van Jubile d’Argent van de Nederlandse componist Leon Vliex. Het stuk werd voor het eerst uitgebracht bij het dertig jarig jubileum van ons orkest en destijds ook uitgevoerd.

Het tweede stuk dat gespeeld werd, was de bekende mars Per Aspera ad Astra.van de bekende componist Ernst Urbach.Niet gemakkelijk omdat het temperament van het stuk nogal wat eisen stelt aan de (vooral de bugel en cornet) muzikanten. Het euphonium/bariton gedeelte van het orkest was ook deze keer duidelijk aanwezig, waarbij vooral in trio flink werd uitgepakt.Het derde stuk was het mooie en emotionele stuk St Casimir Choral Fantasy. Dat een mooie uitvoering kreeg en met spanning en emotie werd gebracht.

Het Concierto de Aranjuez is een concerto voor gitaar en orkest, gecomponeerd door Joaquín Rodrigo in Parijs in 1939. Deze Spaanse componist maakte met dit stuk de gitaar in de klassieke muziek “concertwaardig”. De eerste uitvoering vond plaats in het Palau de la Música Catalana in Barcelona op 9 november 1940 en werd uitgevoerd door Regino Sainz de la Maza. Vandaag werd dit overbekende stuk uitgevoerd door de trompetiste Roas Kuipers met begeleiding van het FSO.
Het was verbazend hoe een trompet dit emotionele stuk (meestal door een bugel gespeeld) met zoveel gevoel kon vertolken. Jammer dat soms de begeleiding iets te sterk was.

Hierna was het even wennen bij het optreden van Piter Wilkes. Het eerste een optreden met het orkest en daarna twee met eigen begeleiding.
Dat het bij het publiek in goede aarde viel bewees wel het feit dat dit optreden het meest opgenomen werd door de hedendaagse mobieltjes.
U vindt het terug in de speellijst op nummer 5, dat u vindt.

Om tenslotte voor de pauze nog opnieuw een bekende melodie te horen.
het was Finlandia van de Finse componist Jean Sibelius.en waarschijnlijk het bekendste werk van deze componist. De eerste versie schreef hij in 1899. Het was het laatste van een serie van zes werken over de Finse geschiedenis en heette “Finland ontwaakt” (Suomi herää). Op de première op 4 december 1899 mocht het die titel niet dragen; het stond op het programma als impromptu. Sibelius herzag het werk in 1900 en maakte er een opzichzelfstaand symfonisch gedicht van, dat sindsdien Finlandia heet. Het was een patriottisch stuk, gericht tegen de intrekking van de Finse autonomie door Rusland. In 1900 werd het stuk op de wereldtentoonstelling in Parijs gespeeld, waardoor de Finse zaak onder de aandacht van de buitenwereld kwam. (uit Wikipedia) Een langdurig applaus was de beloning voor het orkest.
Hierna verscheen op het scherm van de beamer het onderstaande beeld. Een onderdeel van de presentatie verzorgd door onze euphonium speler Tseard Postma, die het hele programma van tekst en plaatjes voorzag.

Klik hier om terug te keren